Karen Keskulla Uhlenbeck første kvinne som vinner Abelprisen

Karen Keskulla Uhlenbeck, professor ved University of Texas i Austin, er tildelt Abelprisen for 2019 for hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk. Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele prisen til Uhlenbeck for hennes arbeid som har ført til noen av de viktigste fremskrittene i matematikken i løpet av de siste 40 årene. Prisen på seks millioner kroner overrekkes av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula 21. mai.

Vi gratulerer!
 

Karen Keskulla Uhlenbeck


“Karen Uhlenbeck mottar Abelprisen 2019 for sitt grunnleggende arbeid innen geometrisk analyse og gaugeteori, som har fundamentalt endret det matematiske landskapet. Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner» - Hans Munthe-Kaas, leder av Abelkomiteen.

Uhlenbeck utviklet verktøy og metoder i global analyse, som nå finnes i verktøykassa til alle geometere og analytikere. Arbeidet hennes har også lagt grunnlaget for moderne geometriske modeller i matematikk og fysikk.

Om Abelprisen

Abelprisen anerkjenner banebrytende vitenskapelige prestasjoner i matematikk. Den blir utdelt hvert år av Hans Majestet Kong Harald V, og forvaltes av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) på vegne av Kunnskapsdepartementet.

Prisbeløpet er på 6 millioner kroner. Prisvinneren velges ut på bakgrunn av en anbefaling fra Abelkomiteen, satt sammen av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Abelprisen ble etablert i 2002 på 200-årsdagen til Niels Henrik Abels fødsel, og den har blitt utdelt til 19 prisvinnere.

Niels Henrik Abel (1802–1829) var en norsk matematiker. På tross av hans korte liv stod han bak viktige bidrag innen en rekke matematiske felter.

Kilde: www.abelprisen.no

 

Noen bøker relatert til Karen Keskulla Uhlenbeck:

Andre aktuelle saker: