Hjelp, vi har hjemmeeksamen! 🙀

De fleste eksamener er nå blitt utsatt, må tas digitalt eller som hjemmeeksamen grunnet korona-situasjonen i landet. Vi skjønner det er lett å la seg stresse i slike uvante tider, men verden stopper ikke helt opp likevel. Eksamen skal leveres, men frykt ikke – Akademika hjelper deg på veien!

STØV PÅ HJERNEN 🧹

Vi har alle vært der. Du sitter hjemme og forbereder deg til eksamen, men blir kjapt distrahert. Mobilen plinger, JodelNorge skriker etter deg, og uendelig scrolling med hysteriske memes venter noen tastetrykk unna.

Når vasket du egentlig kjøleskapet i kollektivet sist? Er det ikke på tide å støvsuge taket igjen? Av og til gjør man ALT for å unngå det man faktisk skal gjøre. Distraksjonene er mange. Men ta det med ro – det er fortsatt tid til å mestre hjemmeeksamen!

LAG EN PLAN  🗓

Så hvor starter man spør du? Vi starter selvsagt fra start – du må få et overblikk! 

Første steg mot suksess på hjemmeeksamen er å ha oversikt over eksamensperioden og tiden du har til rådighet:

  • Finn frem kalenderen
  • Marker frister og hvor mange dager du har igjen før innlevering.  
  • Vær strukturert, sett av tid og oppnåelige mål for hver dag. 

    En god hjelp her kan være en kalender eller notatbok hvor du benytter tekstmarkør og Fineliner-penn for å fargekode for å gi god oversikt. Et annet alternativ er selvsagt å bruke en digital kalender og to-do-apper som f.eks. My Study Life. Men husk at distraksjonene kun er få trykk unna i den digitale verden 😱

Tips: Visste du at Akademika har gode bøker skrevet nettopp for å hjelpe deg til å bli mer effektiv og en bedre student ved å benytte de beste studieteknikkene? Sjekk utvalget her!

#STUDERSMART MED OSS  📖 💡

Når du har fått en god oversikt og lagt en plan for hvordan du skal jobbe målrettet går vi over i neste fase.

En pensumbok er laget for å brukes! Ikke vær redd for å bruke tekstmarkør for å markere tekst. Og benytt gjerne indexnotes – disse små, praktiske sidelappene hjelper deg å finne tilbake til riktig side med teksten du har markert. 

Gode notater gjør repetisjon mye enklere og er en perfekt hjelpende hånd under hjemmeeksamen. Ikke bare skriv lange sammendrag, men forsøk å organisere pensumet. Bruk f.eks. Staedtler Fineliner med forskjellige farger for å skille mellom viktighet eller tematikk. Del informasjonen inn i nivåer og tegn gjerne enkle modeller eller figurer og tankekart da hjernen vår er godt anlagt for å memorere visuelle inntrykk. Vi har nå tilbud på Studer smart - ulinjerte spiralhefter, som er fine til både tekst og grafisk framstilling.

Det er faktisk forsket en del på at håndskrevne notater også trumfer notater gjort på laptop fordi du fokuserer bedre og husker notatene dine lengere når du skriver for hånd (kilde: WSJ).

Hvis du husker bedre, vil du også prestere bedre! Vi anbefaler Staedtler Fineliner som passer like godt til skriving som fargelegging og tegning. Fineliners tåler også å ligge uten kork i flere dager uten å tørke ut. Så har du et problem mindre å bekymre deg for.

Til hjemmeeksamen vil dine gode håndskrevne notater, og dine flittig fargekodede pensumbøker hjelpe deg langt på vei. Du vil huske mer, samt finne lettere tilbake i notatene dine på eksamen. Vinn-vinn! 🥳

TIPS: Visste du forresten at det finnes penner som kan viskes ut som om det var en blyant? Nei, det er ikke magi – det heter Pilot Frixion. Enten det er skriveleif, eller du ombestemmer deg midt i en setning så redder Pilot sin Frixion-penn deg. Ingen flere stygge utstrykninger i notatene dine!

En god investering i det lange studieløp vil være en bokholder! Bokholder spør du – trengs det, boka ligger jo bare på pulten? Joda, det går selvsagt an, men i det lange løp blir det mange timer med lesing hvor nakke og skuldre er i ugunstige stillinger.

En bokholder gir deg ikke bare ergonomisk avlastning, men frigir også begge hendene dine da den både holder boken oppreist og åpen på riktig side. Sett boken i stativet mens du skriver oppgave eller skriver notater i en annen bok.

Og som en bonus er den perfekt som kokebokstativ eller tabletstativ på kjøkkenet. Supersmart og enkelt! 

VIRTUELL KOLLOKVIE 👨‍💻

Gruppeeksamen eller kollokvier utgår vel nå? Nei, ikke nødvendigvis. Det finnes et flust av gode og gratis videotjenester. Mange bruker allerede FaceTime eller Messenger sin videofunksjon, og Zoom er på alles lepper. Heldigvis har Tek.no og Dinside testet de mest populære alternativene – slik at du slipper 🤓

Du kjenner kanskje til Flashcards? Disse geniale puggekortene hvor du kan teste deg selv eller medstudenter. Disse fungerer like godt over videochat og er en gøyal metode for å få pensum til å sitte bedre, samtidig som du får litt sosial omgang – i hvert fall virtuelt. Det finnes også digitale løsninger for flashcards, men glem ikke at læringen sitter bedre om du skriver for hånd! 

LES OPPGAVETEKSTEN!

Før du begynner er den beste investeringen å lese oppgaven – NØYE! Les den gjerne flere ganger. Usikker på noe? Da kan det være lurt å forhøre seg med noen av dine medstudenter. Les gjerne gjennom oppgaven underveis i skriveprosessen også – slik passer du på at du ikke sporer av underveis i oppgaven. Ha gode penner for hånden, for eksempel vår bestselger Super grip

Pust og ta pauser – ofte! Visste du at vi jobber mest effektivt i intervaller? Jobb effektivt i ca. 25-30 minutter før du tar en kort pause. Du kan tilpasse intervallene etter hva du føler passer deg best. Husk at du kan benytte HOLD-appen for å unngå distraksjoner og samtidig samle poeng du blant annet kan bruke hos Akademika og mange andre steder!

TIPS: Stengt lesesal og bråkete kollektiv? Vi har ørepropper så du får roen du trenger!

K-I-L-D-E-HENVISNING 🤓

Hjemmeeksamen stiller strenge krav til faglitteratur og kildehenvisning fordi du rett og slett har mer tid og kan bruke flere hjelpemidler. Husk riktig oppbygning på oppgaven: innledning, hoveddel med underkapitler og en oppsummerende avslutning. Her finner du gode tips til oppgaveskrivingen og kildehenvisning.

OBS: Forskjellige utdanningsinstitusjoner kan ha forskjellige retningslinjer for oppgaveskriving, så sjekk med ditt studiested før du begynner å skrive!

Med #studersmart-serien fra Akademika finner du alt du trenger av skrivesaker, notatbøker, tekstmarkører, indexnotes og flashcards som hjelper deg til å studere bedre – og smartere!

STRESS... LESS! 🧘🏻‍♀️

Det er normalt at man er stresset og sover dårlig natten før eksamen/innlevering.
Ta det helt med ro, alle kjenner på «eksamensnervene», du er ikke alene. Lykke til på eksamen – dette nailer du! 🤩 🎓

 

PS: Mangler du pensum eller noe du trenger til eksamen er vi alltid åpen på akademika.no. I vår pensumvelger finner du fagbøkene du trenger, og du finner selvsagt alltid oppdatert oversikt over åpne butikker og åpningstider her