Teknisk veiledning

Avhandlingen og eventuelle vedlegg skal leveres som trykkeklar pdf.

Det er viktig at trykkefilen blir laget på riktig måte, bilder bør ikke komprimeres for mye og fonter må pakkes inn i filen (embeddes). Se veiledning nedenfor. Den beste trykkekvaliteten på bilder oppnås dersom bildene har en oppløsning på minimum 300 dpi. Å ha høy nok oppløsning på gråtonebilder er spesielt viktig siden de rastreres, det vil si at gråtonene bygges opp av punkter. Gråtonebilder kan derfor gjerne være i 600 dpi.

Konvertering til PDF ved hjelp av Adobe

Veiledning for å legge ved fontene/embedding av fonter samt optimalisering av bildekvalitet ved konvertering til Adobe PDF:

  • Gå inn i File i menyen og velg Print
  • Velg Adobe PDF som printer og velg Properties til høyre slik at bildet Egenskaper for Adobe PDF-dokument kommer opp.
  • Velg Adobe PDF Settings - Velg Press Quality under Default Settings (Dette er beste trykkekvalitet, 600 dpi)
  • Dersom du har gråtonebilder (svart/hvit bilder): Velg Edit til høyre for Press Quality. Velg Images og gjør om alle stedene der det står 300 dpi til 600 dpi og trykk OK. Bildene må i utgangspunktet være over 300 dpi dersom dette skal ha noen funksjon.
  • Tilbake i bildet Egenskaper for Adobe PDF-dokument finnes det en del bokser nedover til venstre. Boksen Do not send fonts to Adobe PDF må ikke være markert, slik at man sender med fontene til PDF-filen man lager.

Kontakt oss gjerne dersom du ønsker mer veiledning.          

Tlf. + 47 22 18 81 00 eller Iwona.Czajko@akademika.no.