Bak dei krava som bakaren stiller til godt brød og bryggeria til godt øl, ligg genetiske variantar som menneske har merka seg, tatt vare på og utvikla. Gjennom meir enn ti tusen år har ulike samfunn jorda rundt dyrka fram eit stort biologisk mangfald i våre viktigaste kulturplanter. Vårt daglege brød formidlar denne mangslungne kulturhistoria, der innsiktar frå den molekylære plantebiologien avdekker at plantenes DNA er ei fascinerande forteljing i seg sjølv. Norden ligg i skjæringspunktet mellom dei store brødkulturane i Europa. Kornartane vi er mest kjende med, har alle sitt opphav i det varme Midtausten. Likevel kunne bygget nokre få tusen år seinare mogne så langt nord som til Alta. Kva mutasjonar gjorde dette mogleg? Kva rolle spelar menneske for kornet og kornet for mennesket? Kan den makelause auken i kornproduksjonen på 1900-talet halde fram, og kan vi møte behovet for mat i 2050, når kornet òg skal rekke til drivstoff og industriråvarer?
Les mer
Denne boken formidler kornets kulturhistorie. Den tar blant annet for seg hvor de forskjellige kornsortene kommer fra og hvordan de klarer å tilpasse seg forskjellig klima, hvilken rolle kornet spiller for menneskene og menneskene for kornet, og hvorvidt vi kan møte matbehovet i 2050 når kornet i tillegg skal brukes til drivstoff og industriråvarer. Med register og litteraturliste.
Les mer
Forord av Cary Fowler

Produktdetaljer

ISBN
9788279901303
Publisert
2012-11-30
Utgave
2. utgave
Utgiver
Vendor
Vidarforlaget
Vekt
1290 gr
Høyde
288 mm
Bredde
218 mm
Dybde
26 mm
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Nynorsk
Format
Product format
Innbundet
Antall sider
267