Dette er nærmest en sensasjon av en ølbok! Forfatteren, som tidligere har gitt ut bok om litauisk øl på eget forlag, har nå fordypet seg i bryggingen som skjer på gårder rundt om i Norge. Han forteller spennende og overraskende historier om norsk øl på engasjerende vis!

- Bjørn Frode Løvlund, Østlendingen

Den beste ølboken i år? Den er det lett å peke ut. Personlig, anekdotisk, sprenglærd, morsom. Flotte fotografier, godt språk. Og dette er ikke bare for oss øl-jihadister, den er for alle som er opptatt av kulturarv, smak og historie. Kjøp en til deg selv og minst en som julegave.

- Knut Albert Solem, Knut Albert om øl

Jeg aner ikke hvordan Bibliotekenes Innkjøpsordning fungerer for slike bøker, men det vil være en skam om denne boken ikke blir tilgjengelig for flest mulig lesere. Jeg tenker da først og fremst på de som kommer etter oss, for vi snakker om en bok som dokumenterer tradisjoner med røtter tilbake til førkristen tid. Et arbeid som er så solid at det ville holdt til minst en universitetsgrad om forfatteren hadde angrepet det på den måten. Det skal vi muligens være glade for at han ikke gjorde, for en akademisk rapport ville neppe blitt så lettlest, selv med Garshols lette fine penn.

- Sammy Myklebust, Sammy om øl

De siste årene har Norge internasjonalt blitt kjent for sitt gårdsøl, men nordmenn flest vet fortsatt lite om disse øltypene. For omtrent 150 år siden brygget de aller fleste husholdninger i Norge sitt eget øl, som de laget av kornet de dyrket selv. Ølet ble brygget etter metoder som varierte fra bygd til bygd. Utrolig nok har denne bryggingen faktisk overlevd. Det finnes fortsatt folk som brygger slik bestefar og tippoldefar gjorde det, med kobberkjeler og vedfyring. Noen av dem har fortsatt den samme gjæren, som aldri har sett noe laboratorium, og noen lager fortsatt maltet selv. Gårdsøl forteller historien til gårdsølet, og om møter med gårdsbryggere rundt om på norske bygder. Den har også oppskrifter, for den som vil prøve selv. Dette er andre utgave av boka, med en del rettelser og oppdateringer siden første utgave fra 2016. Særlig delen om gjær har blitt mye oppdatert.
Les mer

Produktdetaljer

Publisert
2025-04-22
Utgave
2. utgave
Utgiver
Vendor
Lars Marius Garshol
Aldersnivå
Voksen
Språk
Product language
Bokmål
Format
Product format
E-bok
Antall sider
177
Sjanger
Faglitteratur