Akademika og miljø


I Akademika er vi overbevist om at alt kan gjøres på en bedre måte. Derfor ønsker vi i Akademika å gjøre det vi kan for å bidra til en grønnere fremtid – og nåtid. Faktisk er ikke dette noe nytt for oss! Vi har nemlig jobbet konkret og langsiktig med bærekraft innen områder som innkjøp, transport, energibruk og avfallshåndtering i lenger tid allerede. Derfor er vi også Miljøfyrtårn-sertifisert, og samarbeider med Stiftelsen Miljøfyrtårn for å jobbe enda mer miljøvennlig fremover. 

 

Hvorfor nå?
 

Så hvis vi har holdt på med dette i en stund allerede, hvorfor snakker vi først høyt om dette nå? Vi tror på handling foran store, flotte lovord. I tråd med våre verdier har vi derfor jobbet mer med aktive tiltak hos Akademika enn å være de som roper høyest om hva vi gjør. Men vi har latt oss inspirere av engasjementet hos barn, ungdom og studenter i klimadebatten. Vi ser at vi sammen, i fellesskap med dere, står enda sterkere i arbeidet for en grønnere fremtid. Vi vet at vi ikke kan gjøre alt alene, derfor ønsker vi å spille på lag med dere og få til langt mer sammen. Vårt mål er at Akademika skal være best på pensum og faglitteratur, og samtidig være en positiv opplevelse for både deg og miljøet.

Fokus på miljøvennlige produkter


Stadig flere av varene vi selger er miljøsertifisert. Bøker, som er produktet vi selger aller mest av, blir primært produsert av en fornybar ressurs – nemlig cellulose. Papiret lages av tømmer som i all hovedsak kommer fra bærekraftig skogsdrift. 
 
Ved å kjøpe bøkene du skal ha i butikken på campus, er du med på å redusere emballasjeforbruk og miljøavtrykket fra transport. Det er ingen hemmelighet at det er mer miljøvennlig å frakte en pall bøker på båt eller bil enn å sende en og en bok helt hjem til deg. Men frykt ikke, er du av typen som foretrekker å lese digitalt så har vi landets største utvalg av digitale fagbøker på akademika.no.
 
Vi jobber langsiktig for å tilby en stadig høyere andel miljøvennlige produkter, og har tett dialog med våre leverandører for å raskere nå våre mål. Vi ønsker også å gjøre det enklere for våre kunder å velge miljøvennlig, og lanserer derfor vår egen miljømerking. 

Miljømerkingen skal ikke erstatte sertifiseringene man finner på produktene, men fungerer i stedet slik som nøkkelhullet i dagligvarehandelen. Intensjonen er å gjøre deg som kunde oppmerksom på hvilke produkter som har et mindre miljøavtrykk. Samtidig blir det mye enklere å gjøre et bevisst valg.

Les deg opp på bærekraftig livsstil og det grønne skiftet her >>

Miljøfyrtårn og miljøtips


Akademika er Miljøfyrtårn-sertifisert, men hva betyr det egentlig? 
Stiftelsen Miljøfyrtårn, som vi samarbeider med, sikrer konkrete verktøy slik at vi kan arbeide målrettet med å forbedre våre miljøprestasjoner og bidra til å oppnå flere av FNs bærekraftsmål.
Miljøfyrtårn-sertifiseringen krever samtidig at vi ved hver resertifisering kan vise til gjennomførte tiltak som gjør virksomheten vår stadig mer bærekraftig. 
 
Supert, nå kan vi vel bare lene oss tilbake og ta det med ro?
Nei, det er nok ikke så lett. Selv om vi gjennomfører flere miljøtiltak i dag kan vi alltid bli enda bedre. Vi ønsker nemlig å få til mye mer! Derfor inviterer deg til å dele miljøtips og -forslag med oss. Send dine innspill eller idéer til miljotips@akademika.no.                   
 

Rent vann og skole til de som har minst


For Akademika er miljø mer enn klima. Derfor går hvert år en del av Akademikas overskudd til å bygge brønner og rehabilitere skoler i et av Afrikas fattigste land – Malawi. 
 
Gjennom stiftelsen Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation, har Akademika bidratt til bygging av 48 klasserom og 8 lærerboliger, 38 klasserom er blitt rehabilitert, og det er plantet rundt 5.000 trær ved skolene. Solcellepanel er blitt installert ved flere av skolene, noe som erstatter de gamle parafinlampene.
 
I tillegg er det til nå blitt bygget 125 brønner som gir rent vann til offisielt rundt 36.000 personer. Det reelle tallet er faktisk høyere fordi folk fra nabolandsbyene nå også henter vann fra disse brønnene.
 

                                       

 •  Akademika er Miljøfyrtårn-sertifisert og vi forplikter oss til å arbeide aktivt med miljøtiltak i alle ledd av bedriften.
   
 • Vårt mål er at Akademika skal være en positiv opplevelse for både deg og miljøet.
   
 • Vi lanserer vår egen miljømerking så du lettere får oversikt over varene med lavest miljøavtrykk når du handler hos oss.
   
 • Hovedproduktene våre, bøker, produseres av en fornybar ressurs. Men vi tilbyr også Norges største utvalg av digitale fagbøker.
   
 • Miljø er mer enn klima! Derfor har vi pågående prosjekter i Malawi for å sikre skolegang, fornybar energi og rent vann i et av Afrikas fattigste land.
   
 • Utfordre oss til å bli bedre! Send dine miljøtips til: miljotips@akademika.no