Den internasjonale kvinnedagen

Den internasjonale kvinnedagen 8. mars er en viktig kampdag og markering for kvinner og menn over hele verden. Visste du at kvinnedagen først ble feiret i kommunistiske land, og at det i 1949 ble en offentlig høytidsdag i Kina?

I Norge har vi arrangert demonstrasjonstog siden 1972, og parolene har vært mange. I 2018 var oppslutningen stor i flere tog rundt om i landet, og søkelyset dette året var paroler som støttet #Metoo-kampanjen mot seksuell trakassering. I 2020 er temaet  "I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights”, en del av «Generation Equality»-kampanjen til UN Women. Denne kampanjen skal samle kvinner på tvers av generasjoner for å arbeide for likelønn, stans i all vold mot kvinner og lik deltakelse i politikk og beslutningsprosesser.

Vi har samlet våre beste boktips i anledning dagen så du kan lese deg opp på likestilling og feminisme! 

 

Feministiske romaner

"Sjeldent blir jeg så grepet, forferdet, rystet og engasjert av en bok! I tillegg til å være en særdeles godt skrevet historie, var den også lærerik og opplysende. Beskrivelsen av hvordan en hel landsby ble tatt til fange, atskilt og mishandlet sitter fremdeles i meg. Dette er en sterk bok om grusomme hendelser, men også en fortelling om kjærlighet til familien sin, landsbyen sin og en så sterk tro på rettferdighet at det blir en grunn til å gjøre alt man kan for å overleve.

Etter å ha fått følge Nadia som 21-åring gjennom voldtekt, drap, krig og undertrykkelse ble det enda tydeligere for meg at vi har fortsatt en lang vei å gå – for ingen er fri før alle er fri."

"Den siste jenta" anbefales av Thea-Margrethe Haugland Gaure, fagansvarlig Akademika Notodden.

 

 

 

 

"«Kan du anbefale en bok til kvinnedagen?» Det kan jeg dessverre ikke, for jeg klarer ikke å velge blant Camara Lundestad Joofs «Eg snakkar om det heile tida» og Sumaya Jirde Alis «Ikkje ver redd sånne som meg"

Begge titlene er en del av Samlagets Norsk røyndom-serie, en serie som virkelig viser at man kan få godt, viktig og gripende innhold inn på ganske få sider. Unn deg selv å lese begge to."

Gry Aavik, fagansvarlig Akademika Pilestredet

 

 

Norsk sakprosa

Engelsk sakprosa

«Jeg anbefaler boka «En eller to eller hundrevis av søstre». Denne skal vi selge på 8. mars arrangement-

Redaktør av boka, Amalie Kasin Lerstang, er en flott feminist og har samlet dikt om kvinner og kvinnekamp. Samlingen har både klassikere og moderne poesi.»

Halvor Heldal, fagansvarlig Akademika Bø

 

 

Personlige historier

Bøker til barn og ungdom