«... en relevant, overskuelig og tiltrængt introduktion til et kompliceret emne for både studerende og almindeligt interesserede læsere.»
- Ismar Dedovic, Nordisk Østforum 5. desember 2022
«Svein Mønneslands bok kan godt kalles «en kort introduksjon til», men på 200 velskrevne sider får han satt konflikten fra 1970- og 80-tallet helt opp til vår egen tid i et interessant perspektiv […] [Han] presenterer på en mesterlig måte konfliktenes sider. Tall og tabeller gjør det hele mer konkret og gjør at leseren kan følge utviklingen. Å lese blir nesten som en reise til Balkan – nyttig, interessant og veldig lærerikt. […] Svein Mønneslands nye bok får min sterkeste anbefaling.»
- Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 21. juni 2021
«... et velkomment værk til det norske publikum. [...] Mønnesland opfylder præcis det, der er formålet med denne bogserie "En kort introduksjon til ..." – nemlig at give en hurtig indføring i denne stadig spændende og ikke minst aktuelle politiske udvikling i denne del af Europa.»
- Jakob Brink Rasmussen, Apollon 4/2021
I perioden 1991–2008 gikk forbundsrepublikken Jugoslavia i oppløsning og ble til sju nye stater. Prosessen utløste blodige kriger med bombing og beleiring av byer, massevoldtekter, massakrer, konsentrasjonsleirer og millioner av flyktninger. Både i Norge og ellers i verden kom den jugoslaviske tragedien svært overraskende, og mange syntes den var vanskelig å forstå.
Denne boken skisserer det historiske bakteppet, for deretter å se nærmere på årsakene til at Titos Jugoslavia gikk i oppløsning. Hvorfor ble det krig, og hvorfor ble den så blodig? Boken følger forløpet, fra krigen i Slovenia og Kroatia i 1991, i Bosnia-Hercegovina 1992–1995, Kosovo-krigen i 1999 og konflikten i Makedonia i 2001.
Forfatteren mener det internasjonale samfunnet ikke gjorde nok for å stanse krigshandlingene tidlig i forløpet. Sarajevo, en europeisk hovedstad, var beleiret og under angrep i over tre og et halvt år, og i Srebrenica ble det begått et folkemord – til tross for at begge byene var erklært som «sikre områder» av FN, og Nato sto klar til å gripe inn.
Boken diskuterer også arven fra 1990-årene og viser hvordan nasjonalistiske holdninger fortsatt preger området.