Pride – kampen for kjærligheten

50 år etter avkriminaliseringen av homofili er Pride fortsatt like aktuelt.

 

Homoseksualitet var lenge sett på som noe tabubelagt og ulovlig i Norge. Det var ikke før i 1972 at forbudet ble opphevet. Det skulle ta hele 40 år for Norge å avkriminalisere sex mellom to personer av samme kjønn til at ekteskap og samliv nå er akseptert og vanlig. Da forbudet ble opphevet ble det endelig gitt uttrykk for at den homofile ikke kunne gjøre noe med sin legning og at de derfor ikke skulle straffes. Det skulle likevel ta flere år før det kom på plass lover og føringer for samliv for to personer av samme kjønn.

 

Kjærlighet er en menneskerett

I 2008 vedtok Stortinget en felles ekteskapslov og homofilt og heterofilt samliv ble likestilt med tanke på ekteskap, adopsjon og assistert befruktning. Det er altså ikke så fryktelig lenge siden disse rettighetene kom på plass.

 

I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili og det å markere Pride er fortsatt like viktig slik at alle blir sett og hørt. Adam Schjølberg, som har skrevet boken «Mannual», sier at «Friheten til å være meg er kjempet frem med arrestasjoner, blod og kamp.» Han tar ikke denne friheten for gitt og mener derfor det er viktig å bruke stemmen, rope høyt og vise at han finnes og fortjener å være her.

 

Jonathan Jæger, som står bak diktsamlingen «Ta meg med», påpeker at det er når han holder en gutt i hånden og kjenner at blikkene til forbipasserende først ser ned på hendene for så å stirre litt ekstra at kan kjenne på det å skille seg ut. «Da er det fint med Pride, hvor det er ekstra gøy å være modig.» sier han og fortsetter, «Seksualitet er ingen barriere i seg selv, så det at noen tør å være seg selv og leve ut drømmene sine er kult og viktig.»

Fortsatt store forskjeller i byene

Det er ingen tvil om at det fortsatt er store forskjeller rundt om i småbyene og i de større byene. «Det er helt klart lettere å være skeiv i Oslo enn i Hammerfest.» sier Jæger. Schjølberg kan legge til at det er veldig mange som sier at det er lettere å være skeiv i dag. Han er kan si seg enig og forteller at det er ganske fint å være skeiv i de store byene som Oslo, Bergen og Trondheim, men at det fortsatt kan oppleves som vanskelig hvis man drar litt lenger ut til småbyene.

 

Fortsetter kampen

Vi har kanskje kommet en lang vei, men det er fortsatt viktig å markere Pride. Det handler om frihet, rettferdighet og likeverd for alle. Det handler om kamper som er kjempet og som har ført oss hit vi er i dag. Pride er ikke bare for voksne. Pride er for alle.

«For meg handler kampen i dag mye om solidaritet og inkludering. Vi snakker om rettigheter for transpersoner og en tredje kjønnskategori, og ikke minst bare det å fortsette og synes og vise at vi fortjener et liv.» sier Adam.

Jonathan er enig om at veien videre innebærer å fortsette å belyse ting og gjøre de synlige. «Ingen kamper blir vunnet alene, og det er blant annet det fine med Pride. Det er et felleskap, man er mange. Man er ikke lenger én og alene mot verden, man står sammen.»

 

Vil du lese mer om Pride og hvordan det markeres? Ta en titt her.

Ønsker du å lese Pride-relaterte bøker har vi samlet noen tips nedenfor.

Se flere