🔥MÅNEDENS BOK - DESEMBER🔥

I Lumholtz’ gjenferd følger Morten Strøksnes oppdagerens fotspor ut i verden, og skriver en engasjerende og opplysende historie om en oppdagelsesreisende med et oppsiktsvekkende interessant liv.  

Boken er den perfekte julegave til oppdagelsesreisende i alle aldre, både som en spennende reiseskildring og som en skildring av imperialismens kolonisering og globalisering helt opp mot i dag.  Kort fortalt; for de som liker en skikkelig god historie, og de som ønsker å forstå verden bedre.  

Carl Lumholtz (1851-1922) var Norges eneste tropeoppdager, verdensberømt i samtiden for sine ekspedisjoner til Australia, Mexico og Borneo.

Morten A. Strøksnes er en prisbelønnet idéhistoriker, journalist og forfatter. Høsten 2015 utkom «Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider». Havboka vant seks priser, inkludert Brageprisen og Kritikerprisen, og er oversatt til 27 språk. Lumholtz’ gjenferd er Strøksnes’ tiende bok. 

Foto: Baard Henriksen

Her er forfatterens egne tanker om boken og hvorfor du bør lese den.

Hva er det som gjør Lumholtz så interessant, og hvorfor bestemte du deg for å skrive hans historie?

Det som gjør Lumholtz mest interessant er alt det han oppsøker og omgir seg med, fra urfolk til økonomiske, sosiale, politiske og vitenskapelige eliter, i fire verdensdeler. Han dekker det meste, som samler, antropolog, fotograf og forfatter, og er en overgangsfigur mellom det nesten moderne og helt moderne. 

 

Du dro på de samme reisene som Lumholtz. Hvordan var det å følge i hans fotspor?

Jeg dro på de samme reisene som Lumholtz, og hver reise har sin egen dynamikk, historie og budskap. Noen steder er situasjonen ganske mørk, som i Mexico, med narkokrig, eller naturødeleggelser på Borneo. Samtidig har urfolkene vist seg langt mer levedyktige og tilpasningsdyktige enn Lumholtz og hans samtid trodde. For de var jo sikre på at urfolkene, de «primitive» og «ville», kom til å bli utryddet i møtet med vestlig sivilisasjon, som en lovmessighet.

 

Hva er det viktigste for deg når du skal skrive en slik bok? 

At den blir så god som den kunne blitt. At jeg yter det enormt rike stoffet rettferdighet. Her innebar det å saumfare store arkiver i mange land, og dessuten foreta mange vanskelige reiser.

 

Hva ønsker du at leseren skal sitte igjen med?

En følelse av verdens utrolige mangfold, både naturmessig og kulturelt. Og en uro over hvor mye det har krympet, bare i løpet av de siste hundre år. Og at denne følelsen er blitt en del av leseren uten formaninger fra min side, men gjennom at de selv har skjønt sammenhenger gjennom å lese en historie som er ganske vill, og forhåpentligvis medrivende.